Isnin, 20 Mei 2019

TRAJEDI BERDARAH MASJID IBRAHIMISubuh Jumaat 15 Ramadhan 1414H bersamaan 25hb Febuari 1994, dunia telah dikejutkan dengan trajedi pembunuhan beramai-ramai di Masjid Ibrahimi, Hebron, Palestin.

Tindakan bacul ini dilakukan ketika umat islam sedang melakukan sujud yang terakhir Solat Subuh.

Seramai 29 orang telah gugur syahid dan 300 yang lain mengalami kecederaan.

Baaruch Kappel Goldstein, seorang ekstremis Yahudi warga Amerika dari gerakan radikal Kach, adalah orang yang bertanggung jawab melakukan jenayah terancang ini. 

Goldstein bertugas sebagai seorang doktor sangat anti kepada Islam dan bangsa Arab. 

Beliau yang tinggal di Kiryat Arba berhampiran bandar Hebron pernah mengikuti latihan ketenteraan di beberapa buah kem latihan Zionis.

Subuh 15 Ramadhan 1414H, Goldstein telah menceroboh dan melepaskan tembakan rambang ke arah jamaah yang sedang solat di dalam masjid.


Goldstein telah ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan namun beliau telah dibebaskan dan diisytiharkan gila oleh Mahkamah Yahudi. 

Walau bagaimanapun beliau telah mati dibunuh pada 26hb Oktober 2008.

Kesan dari trajedi ini, pihak Yahudi telah menutup Masjid Ibrahimi dan memagar makam Nabi Yaakub dan isterinya serta menjadikan kawasan ini khusus untuk orang Yahudi sahaja.

Ianya hanya akan dibuka kepada orang Islam sepuluh hari sahaja dalam setahun iaitu pada
  • Awal Muharam
  • Hari raya Aidil Fitri dan Aidil Adha 
  • Tiga hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah) 
  • 4 kali jumaat pada bulan Ramadhan. 

Selain daripada itu pejabat-pejabat hal ehwal orang Islam telah dikunci oleh pihak tentera termasuklah bangunan Mahkamah Syariah, Pejabat Agama Islam, Pejabat Pembangunan dan lain-lain.


Perjanjian damai yang dimeterai pada 13 September 1993 adalah semata-mata ingin mendapatkan pengiktirafan dari dunia Arab akan kewujudan sebuah negara Yahudi yang merdeka di bumi Palestin.

Dalam perjanjian ini, Rejim Yahudi kononnya bermurah hati untuk menyerahkan Ghaza dan Jericho kepada Palestin sebagai tanda penghargaan dan terima kasih atas pengiktirafan kewujudan sebuah negara Yahudi.

💛💜💖💖💖💙💚

Ghaza dan Jericho 
adalah dua wilayah milik 
Mesir dan Jordan 
yang dirampas dalam 
Perang Arab Israel 
pada tahun 1967.

💛💜💖💖💖💙💚

Perjanjian yang penuh tipu muslihat ini menyaksikan bagaimana tempat - tempat suci umat islam seperti Hebron dan Baitul Muqaddis kini tidak lagi ditadbir oleh warga Palestin.

Trajedi Berdarah Masjid Ibrahimi, Hebron telah menjadi bukti yang nyata kepada kita.

Tidak sampai 6 bulan dimeterai perjanjian damai, telah berlaku satu pembunuhan kejam yang sememangnya telah dirancang terlebih dahulu sebelum perjanjian damai.

💚💛💜💙💚💛💜💖💖💚💛💙💜 💚  Firman Allah 


وَإِذْ أَخَذَ اللَّـهُ مِيثَاقَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ لَتُبَيِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَلَا تَكْتُمُونَهُ فَنَبَذُوهُ وَرَاءَ ظُهُورِهِمْ ﴿١٨٧﴾ ال عمران
Maksudnya
Dan ingatlah ketika Allah mengambil perjanjian dari orang-orang yang diberikan Kitab "Hendaklah kamu menerangkan isi Kitab kepada manusia dan jangan kamu sembunyikannya maka mereka melemparkannya kebelakang belakang mereka.
Surah Ali Imran ayat 187

Seandainya perjanjian dengan Allah sewenang-wenangnya mereka langgar, apatah lagi perjanjian mereka dengan manusia khususnya umat Nabi Muhamad yang mereka anggap sebagai musuh utama mereka.

Cukuplah kisah kisah mereka di dalam AlQur'an menjadi iktibar dan pengajaran buat kita selama-lamanya. 

 والله أعلم

💚💛💜💙💚💛💜💖💖💚💛💙💜


Catatan
Masjid Ibrahimi terbahagi kepada dua iaitu bahagian untuk Muslmin (hadapan) dan bahagian untuk Yahudi (belakang).

Makam Nabi Yusuf a.s dan ayahnya Nabi Yaakob a.s terletak di bahagian Yahudi.

Kedua dua makam ini hanya akan dibuka kepada orang Islam sepuluh hari sahaja dalam setahun.Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

NASYID (UMMI, YOUR MOTHER & MU'ALLIM)


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com