Selasa, 30 Disember 2014

PERANG SALIB NHG 2PERANG SALIB KEDUA  ( 1145 - 1149 )

Setelah kejatuhan Baitul Muqaddis ke tangan Kaum Frank, Tentera Salib melakukan serangan ke daerah sekitar untuk meluaskan kekuasaan mereka.Kerana faktor geografi, daerah daerah pantai Syria yang terbentang menghadap ke barat berjaya dikuasai Tentera Salib dengan mudahnya.

Serangan Tentera Salib selanjutnya ke atas Bandar Aleppo dan Damsyik telah menemui kegagalan kerana mendapat tentangan hebat daripada penduduk setempat.Di dua bandar inilah, semangat jihat umat Islam yang hilang telah bangkit kembali.

Para Ulama' telah memainkan peranan yang penting di sebalikkebangkitan semangat jihat umay Islam. Mereka telah membawa kisah kehebatan Zengi, penguasa Turki dari Mosul yang berjaya mengalahkan Tentera Salib dalam Pertempuran Ladang Darahdi Balath pada tahun 1144.

Kemampuan pasukan Zengi merebut Edessa sangat berharga kerana Edessa mrupakan kota Negara Salib pertama yang jatuh kepada umat Islam. Semangat jihad ini telah diteruskan oleh putera Zengi bernma Nuruddin. Nuruddin telah memimpin Edessa dan Aleppo


Pada Julai 1149, Nuruddin berjaya mengalahkan Tentera Salib di Inap. Lima tahun kemudian Nuruddin berjaya menyatukan Syria, Cabaran Nuruddi bermula apabla Amalric memimpin Tentera Salib pada 1163.

Selain memerangiKaum Frank, Nuruddin terpaksa campur tangan menyelesaikan masalah dalaman mereka.. Syawar, Menteri Fatimiyyah yang digulingkan minta bantuan Nuruddin untuk menggulingkan Dirgham, musuh politiknya yang disokong oleh Kaum Frank.

Nuuddin mengirim pasukannya di bawah pimpinan  Syirkuh iaitu pakcik kepada Salahuddin Al Ayubi bagi mengembalikan kekuasaan Syawar di Kaherah.

Pertempuran di Kaherah telah membuahkan hasil dan Syawar diangkat semula menjadi menteri Fatimiyyah. Seterusnya operasi ketenyeraan yang kedua dibiayai sepenuhnya oleh Nuruddin dan hanya memperoleh kemenangan kecil sahaja.

Kaum Frank kembali ingin menguasai Kaherah menyebabkan Syawar terpaksa minta bantuan Nuruddin sekali lagi.. Syirkuh diberi kepercayaan untuk memimpin operasi menentang Kaum Frank.

Dalam pertempuran ketiga ini, Syirkuh telah terbunuh dan tempatnya diganti oleh Salahuddi. Salahuddin berjaya mengalahkan Kaum Frank dan mengusir mereka keluar dari bumi Mesir.


Karier Salahuddin semakin naik. Beliau telah dilantik menjadi menteri Fatimiyyah di bawah Khalifah Al Adid. Setelah Khalifah Al Adid wafat, Salahuddin mengembalikan Dinasti Fatimiyyah di bawah kekuasaan Bani Abbasiah di Baghdad.

Pada 1172, terdapat sedikit pergeseran antara Nuruddin dan Salahuddin tetapi ianya tidak berpanjangan.Dua tahun kemudiannya  Nuruddin telah wafat dan Salahuddin telah mengisytiharkandirinya sebagai pengganti Nuruddin.

Kejatuhan Aleppo telah menyatukan Mesir dan Syria.kemudian Salahuddin mengalihkan perhatiannya kepada Tentera Salib. Salahuddin telah mengadakan perjanjian damai dengan Baldwin iaitu penguasa Jerusalem.

Perjanjian antara dua raja ini mulai retak akibat hasutan Reynald the Chatillon salah seorang pembesar Kaum Frank yang sangat membenci Islam lalu Salahuddin  mengirim satu pasukan tentera ke Kerak  ( salah satu wilayah Raja Baldwin ) untuk menyerang Reynald the Chalitton.

Mendengarkan berita ini, Raja Baldwin IV pun menghantar ternteranya ke sana. Peperangan berjaya dihentikan dengan perjanjian damai dan jaminan Reynald akan dihukum sendiri oleh tangan Kaum Frank. 
Baldwin meninggal dunia dantempatnya diganti oleh Guy the Lusigna.Perjanjian damai ditamatkan akibat hasutanReynald the Chalitton yang merupakan kawa baik Guy. Pada 4 Julai 1187 telah berlaku Perang Hittindi mana kemenangan telah berpihak kepada Tentera Islam.

Guy dan Reynald telah ditangkap dan di bawa kepada Salahuddin. Reynald telah dibunuh adapun Guy telah diseret ke Jerusalem oleh Salahuddin.

9 Julai 1187, Tentera Islam telah berjaya dalam pertempuran di Arce dan menguasai wilayah wilayah dari Gaza hingga Jubayl pada awal September. 

Pada hari Jumaat 2 Oktober 1187, Salahuddin berjaya menawan dan mebebaskan Baitul Muqddis dari pada kekuasaan Tentera Salib maka dengan ini berakhirlah Perang Salib  Kedua.

PERANG SALIB KETIGA ( 1189 - 1192 )

Ianya merupakan cubaan raja raja kristian Eropah untuk merampas semula Baitul Muqaddis daripada tangan orang Islam. Didorong oleh semangat keagamaan, Henry I dari Englan dan Philip II dari Perancis tealah menamatkan konflik sesama mereka untuk memimpin Perang Salib Ketiga. Namun begitu , Tentera England diletakkan dibawah pimpinan Richard  pada 1189 setelah kematian Henry I.

Maharaja Suci Rom, Federick I Barbarossa yang telah berumur turut menyahut panggilan ini dan memimpin seketumbbkan tentera yang besar menyebrangi Anatolia namun mati akibat lemas sebelum sampai ke Tanah Suci. Ramai tenteranya yang tawar hati dan berpatah balik ke tanahair ( Rom ).

Selepas beberapa kejayaan ketenteraan, kuasa Kristian ini bertengkar  mengenai harta rampasan perang. Kecewa dengan Richard, waris Federick ( Leopold V )  dari Austria dan Philip berundur dari Tanah Suci paa Ogos 1191.

Pada 2 September 1192, Richard dan Salahuddin telah memuktamadkan satu perjanjian yang menyaksikan bahawa Baitul Muqaddis kekal di bawah penguasaan Islam dan Orang orang Kristian yang tidak bersenjata dibenarkan mengunjungi Baitul Muqaddis.

Dengan perjanjian damai ini maka berakhirlah Perang Salib Ketiga dan Baitul Muqaddis masih kekal di bawah penguasaan Umat Islam

PERANG SALIB KEEMPAT ( 1202 - 1204 )

Pada awalnya dirancang utuk menyerang Jerusalem dengan menceroboh Mesir. Disebabkan pergeseran agama antara Gereja Roman Khatilik di barat dan Gereja Ortodoks di timur sudah sampai ke  kemuncaknya maka Perang Salib Keempat ini telah beralih ke Constantinople iaitu ibukota bagi Empayar Byzantine.

Pada April 1204, Tentera Salib yang terdiri daripada tentera Empayar Rom Suci dan tentera Venice telah menceroboh dan menggeladah kota ini. Empayar Byzantine telah kehilangan Constantinople sehingga tahun 1261.

Hasrat raja raja kristian ingin merampas Baitul Muqaddis dari tangan Tentera Islam tidak terhenti di sini sahaja sungguhpun telah diadakan perjanjian damai semasa Perang Salib Ketiga pada tahun 1187 antara Salahuddin Al Ayubi dengan Richard. 

Pelbagai usaha dan percubaan telah dilakukan namun kesemuanya itu menemui kegagalan . Berikut ini secara ringkas kempen peperangan yang dilakukan oleh Tentera Salib untuk menawan kota Naitul Muqaddis daripada tangan orang Islam.


PENUTUP

Perang Salib kesembilan adalah kemuncak kepada peperangan yang dilancarkan oleh Tentera Salib untuk menguasai Baitul Muqaddis ( Jerusalem )

Selain daripada itu terdapat Perang Salib yang kecil iaitu Perang Salib memerangi golongan  atau fahaman yang dianggap sesat oleh pihak berkuasa Kristian dan musuh peribadi Paus atau raja raja yang lain. Perang Salib seperti ini berterusan ke abad 16 hingga Zaman Pembaharuan dan Refomasi apabila iklim politik dan keagamam berubah.

BACA LAGI...

1. AL AQSA DALAM KENANGAN, SILA KLIK DI SINI
2. BAIBARS   SILA KLIK DI SINI

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

NASYID (UMMI, YOUR MOTHER & MU'ALLIM)


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com