Selasa, 2 September 2014

SEJARAH KOTA MEKAH


Makkah ( Makkah al-Mukarramah ) ataupun Mekah terletak lebih kurang 73km daripada timur Jeddah, ibu kota Arab Saudi. Makkah ialah kota paling suci bagi umat Islam. Di sinilah terletaknya Al Masjid Al Haram dan Kaabah yang merupakan qiblat utama umat islam. 

Makkah terletak di ketinggian 277 meter (910 kaki.) daripada paras laut. Bandar raya ini terletak di antara gunung-ganang, yang telah ditakrifkan pengembangan kontemporari bandar raya ini. Bandar raya ini berpusat di sekitar Masjid al-Haram (tempat paling suci). Sekitar kawasan masjid mengandungi bandar lama. Sejarah Makkah bermula apabila Nabi Ibrahim a.s. menerima perintah daripada Allah supaya meninggalkan anaknya Nabi Ismail a.s. dan isterinya Hajar di sebuah gurun yang kering kontang. Setelah itu Nabi Ibrahim a.s. kembali ke Palestin.

Apabila air yang dibawa oleh Hajar habis, Nabi Ismail a.s. yang ketika itu masih lagi bayi mula menangis meminta susu. 

Hajar mula gelisah lalu berlari mencari air di antara Bukit Safa, Jabal Qubais dan Bukit Marwa. 

Dalam suasana yang kelam kabut itu Nabi Ismail a.s. yang sedang menangis menghentakkan kakinya di atas tanah maka terpancarlah air ( air zamzam ) dari tanah tersebut. Sejak dari itu, pedagang-pedagang dan kabilah-kabilah perdagangan mula muncul. Mereka tinggal di situ dan membuka penempatan baru. 

Mekah terus membangun menjadi sebuah pusat ibadat yang terkemuka setelah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail membina Kaabah.

Kemajuan Makkah sebagai pusat keagamaan Semenanjung Arab telah menimbulkan rasa cemburu dan irihati kepada Raja Abrahah. 

Pada tahun kelahiran Nabi Muhammad s.a.w., Raja Abrahah telah menghantar bala tentera yang menaiki gajah untuk menyerang Makkah namun usaha ini sia-sia sahaja. Raja Abrahah dan tentera bergajah telah dibinasakan. 

Makkah merupakan tempat lahirnya Nabi Muhammad s.a.w.. Disinilah tempat baginda menerima wahyu dan menyampaikan ajaran Islam kepada penduduk Mekah. Tidak ramai dikalangan penduduk Mekah yang menyahut seruannya .

Saidina Abu Bakar, Umar, Othman dan Ali.adalah antara sahabat – sahabat Nabi yang mula-mula beriman dengan Allah.

Pada Tahun ke 13 dari Kenabian Rasulullah ( 622 M ) Rasulullah s.a.w. diperintahkan supaya berhijrah ke Madinah. Di sana ajaran Islam telah berkembang ke seluruh Semenanjung Arab. Nabi Muhammad s.a.w. kembali semula ke Makkah pada tahun 628 M bersama-sama ribuan pengikut baginda tanpa ada sedikitpun pertumpahan darah.

Rasulullah melakukan tawaf, mencium Hajar Aswad dan memusnahkan berhala yang terdapat di sekeliling Kaabah serta mencuci dinding Kaabah dengan air zam-zam. 

Baginda juga memaafkan dan membebaskan penduduk Mekah yang pernah menentangnya. Penduduk Makkah akhirnya menganuti ajaran Islam dan ini menjadikan Makkah pusat perkembangan Islam.

NAMA NAMA MAKKAH 

CATATAN

Lafaz “al-Masjidilharam” telah disebut dalam al-Quran pada 15 tempat (kali). Ia merujuk kepada beberapa tempat, iaitu:
  1. Kaabah.
  2. Masjidilharam dan kawasan sekitarnya.
  3. Makkah seluruhnya
  4. Seluruh tanah Haram.
والله اعلم

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

NASYID (UMMI, YOUR MOTHER & MU'ALLIM)


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com