Sabtu, 2 Ogos 2014

TRAJEDI BERDARAH HEBRONSubuh Jumaat 15 Ramadhan 1414H bersamaan 25hb Febuari 1994, dunia telah dikejutkan dengan trajedi pembunuhan beramai-ramai di Masjid Ibrahimi, Hebron, Palestin. Tindakan bacul ini dilakukan ketika umat islam sedang sujud di rakaat kedua (sujud yang terakhir ) solat Subuh.Baruch Kappel Goldstein  seorang ekstremis Yahudi warga Amerika dari gerakan radikal Kach, adalah orang yang bertanggung jawab melakukan jenayah terancang ini. Goldstein bertugas sebagai seorang doktor sangat anti kepada Islam dan bangsa Arab. 

Beliau yang tinggal di Kampung Kiryat Arba berhampiran bandar Hebron  ( Al Khalil ) pernah mengikuti latihan ketenteraan di beberapa buah kem latihan Zionis.


Pada tanggal 25hb. Febuari 1994 bersamaan 15 Ramadhan 1414H, ketika umat islam sedang mengerjakan solat subuh, Goldstein muncul di pintu masjid dan terus melepaskan tembakan rambang ke arah para jamaah yang sedang sujud di rakaat yang terakhir . Darah merah mengalir membasahi seluruh ruang masjid. Seramai 29 orang telah gugur syahid dan 300 yang lain mendapat kecederaan. 
Goldstein telah ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan namun pihak mahkamah Yahudi telah mengisytiharkannya sebagai gila. Goldstein kembali hidup bebas seperti sebelumnya sehinggalah beliau berjaya dibunuh pada 26hb. Oktober 2008.

Kesan dari trajedi ini pihak Yahudi telah menutup Masjid Ibrahim dan memagar makam Nabi Yaakub dan isterinya serta memperuntukkan bahawa tempat ini (makam Nabi Yaakub dan isterinya ) adalah untuk orang yahudi sahaja.

Makam ini hanya dibuka untuk orang Islam sepuluh hari sahaja dalam setahun iaitu pada
  • awal Muharam, 
  • hari raya Aidul Fitri dan Aidul Adha, 
  • tiga hari Tasyrik dan 
  • 4 kali jumaat pada bulan Ramadhan. 
Selain daripada itu pejabat-pejabat hal ehwal orang Islam dikunci oleh pihak tentera Rejim Zionis termasuklah bangunan Mahkamah Syariah, pejabat Agama Islam, pejabat pembangunan dan lain-lain.


Perjanjian damai yang ditanda tangani pada 13 September 1993 adalah semata-mata ingin mendapatkan pengiktirafan dari dunia Arab tentang kewujudan sebuah negara Yahudi yang merdeka di bumi Palestin.

Dalam perjanjian ini Rejim Yahudi kononnya bermurah hati untuk menyerahkan Ghaza dan Jericho kepada Palestin sebagai tanda penghargaan dan terima kasih Yahudi atas pengiktirafan akan kewujudan sebuah negara Yahudi yang merdeka. 


Dahulunya kedua-dua wilayah ini adalah milik Mesir ( Ghaza ) dan Jordan ( Jericho ) kemudian telah dirampas oleh Yahudi dalam Perang Arab Yahudi pada tahun 1967.

Penyerahan Ghaza dan Jericho adalah semata-mata umpan sahaja dan orang Yahudi berhak menarik balik ( menjajah semula ) kedua-dua wilayah ini bila-bila masa sahaja.

Perjanjian yang penuh tipu muslihat ini menyaksikan bagaimana kawasan - kawasan suci umat islam seperti Hebron dan Baitul Muqaddis tidak lagi menjadi milik rakyat Palestin.


Ini bermakna Hebron dan Baitul Maqdis bumi kelahiran anbiya'  kini telah menjadi wilayah yang ditadbir oleh orang Yahudi.

Trajedi pembunuhan di Hebron telah menjadi bukti yang nyata kepada kita. Tidak sampai enam bulan perjanjian damai dimeterai ( 13 September 1993 - 25hb Febuari 1994 ) telah berlaku satu pembunuhan yang sememangnya telah dirancang sebelum perjanjian damai.
Bayangkan berapa banyak perjanjian mereka dengan Allah sewenang-wenangnya mereka langgar- inikan pula perjanjian dengan manusia khususnya umat Nabi Muhamad yang mereka anggap sebagai musuh utama mereka. 

Cukuplah kisah kisah mereka di dalam AlQur'an menjadi iktibar dan pengajaran buat kita selama-lamanya. 

 والله أعلم.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

NASYID (UMMI, YOUR MOTHER & MU'ALLIM)


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com